"" THE ROAD NOT TAKEN: Resipi Berbuka: Puding Caramel

Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, 12 September 2009

Resipi Berbuka: Puding Caramel


One of Ijat's Favorites

Bahan-bahan ( untuk hidangan sekeluarga )

  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1 tin susu pekat
  • 7 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. Mula-mula cairkan gula dalam loyang di atas api sederhana kecil. Masak sehingga gula kekuningan dan cair. Lenggang-lenggang loyang untuk meratakan gula.
  2. Kepuk telur sehingga berbuih. Masukkan sesudu teh esen vanilla. Kemudian masukkan susu pekat tadi. Kacau rata dan masukkan secawan air.
  3. Tuang adunan tadi ke atas gula yang sudah membeku di dalam loyang tadi. Kukus selama 45 minit.
  4. Bila dah sejuk terlangkupkan dan boleh dinikmati bersama keluarga.......

No comments: