"" THE ROAD NOT TAKEN: Teknik Bercakap di Khalayak Ramai (Part 7)

Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, 20 February 2009

Teknik Bercakap di Khalayak Ramai (Part 7)

Tip #7

Satu tips yang anda telah pelajari, anda perlu keluarkan suara anda atau anda perlu kuatkan sedikit suara semasa anda berucap. Suara yang lebih kuat akan mengurangkan debaran anda dan juga boleh kedengaran seperti suara yang lebih tegas.

Cuma ada bezanya suara yang kuat dan menjerit. Saya tidak suruh anda menjerit kerana bunyinya menyakitkan dan anda akan hilang suara anda dengan cepat. Untuk bezakan kuatkan suara atau menjerit, lihat contoh dibawah.

Bayangkan anda berada di dalam satu dewan kecil yang mengadakan majlis makan-makan. Anda berada di pintu masuk dan kawan baik anda ada di hujung bilik tersebut. Diantara anda dan kawan anda (ditengah-tengah dewan itu) ada ramai orang yang berbual-bual, berjalan, makan dan membuat bising. Bilik itu agak bising dengan bunyi suara orang ramai dan bunyi pinggan mangkuk yang berlaga sesama sendiri.

Dalam suasana bising itu, anda mahu beritahu sesuatu kepada kawan baik anda tanpa anda pergi kepadanya. Maksudnya, anda perlu bercakap dari tempat anda berdiri sekarang. Anda perlu bercakap dengan kuat bukan? Cuba bercakap dengan kuat sambil membayangkan situasi tadi.

Ingat…. jangan menjerit…. kuatkan suara tetapi jangan menjerit… (tentu anda boleh bayangkan bagaimana rupa orang menjerit bukan…)

Selamat mencuba.

No comments: