"" THE ROAD NOT TAKEN: Teknik Bercakap di Khalayak Ramai (Part 1)

Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, 14 February 2009

Teknik Bercakap di Khalayak Ramai (Part 1)

Adakah anda merasa berdebar setiap kali anda bercakap di depan khalayak ramai hingga anda lupa apa yang hendak dikatakan?Adakah anda rasa pendengar atau 'audience' tidak berminat mendengar ceramah atau ucapan anda? Jika anda rasa begitu, apakah yang boleh anda lakukan?

Baca tips ini dan majukan teknik anda bercakap dikhalayak ramai sekarang.

Tip #1

Mari kita mulakan dengan melakukan sesuatu.

Mula-mula, berdiri di depan sebuah cermin yang paling besar di rumah anda. Harapnya, cermin itu anda boleh lihat seluruh tubuh anda, dari hujung rambut hingga hujung kaki. Kemudian, pejamkan mata anda. Tenangkan fikiran, tarik nafas panjang beberapa kali.

Bayangkan, anda sedang berdiri di dalam sebuah dewan, di depan 1200 orang. Semua orang di dewan itu sedang memerhatikan anda. Suasana agak sunyi kerana semua orang sedang menunggu anda sedang bercakap.

Cuba anda sedari, apakah perasaan anda ketika itu? Cuba sedari, adakah anda rasa lutut anda lemah? Adakah anda rasa perut anda memulas? Adakah anda rasa jari anda mula menggeletar?

Anda perlu bayangkan situasi berada di dalam dewan tadi dengan jelas. Jika anda tidak lakukan dengan serius, anda tidak akan tahu apa yang anda rasa, dan anda tidak akan tahu bagaimana cara untuk memajukan diri anda.

Jadi, latihan pertama hari, lakukan aktiviti tadi. Cari cermin besar tadi. Kalau tak ada cermin di rumah, cari di tempat lain seperti di sekolah anda, rumah sahabat anda atau kalau tak jumpa sangat, gunakan tandas awam pun boleh. (Tapi cari tandas awam yang bersih la ye, nanti konsentrasi terganggu dengan bau busuk pulak….

Selamat mencuba! Jumpa lagi esok.

No comments: