"" THE ROAD NOT TAKEN: Rayuan Permohonan Kemasukan ke MRSM

Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, 1 February 2009

Rayuan Permohonan Kemasukan ke MRSM

Semua pemohon ke MRSM ke Tingkatan Satu atau Tingkatan Empat ingin berjaya dalam tawaran ambilan pertama (1st intake), tetapi keputusannya gagal... Jangan lupa, setiap tahun bilangan permohonan amat melebihi bilangan tempat yang disediakan oleh MRSM. Bagaimanapun, setiap keputusan muktamad tetap boleh dirayu semula.

Pesalah yang dihukum gantung boleh merayu di mahkamah lebih tinggi, pelajar yang dibuang sekolah juga boleh merayu untuk kemasukan semula. Keputusan muktamad tetap di pihak berkaitan, namun hak untuk merayu adalah hak kita semua sebagai warganegara Malaysia. Inikan pula jika kita tidak melakukan kesalahan, cuma untuk memohon 'satu' sahaja tempat di MRSM sekiranya masih 'ada' kekosongan. Tetapi bagaimana?...

Berdasarkan MARA FAQ, sebenarnya kita masih ada peluang:
 • Proses pengambilan dibuat 3 kali setahun. Proses pengambilan akan berterusan dari bulan Februari sehingga 30 April setiap tahun.
 • Boleh membuat rayuan. Setiap pemohon berhak mengemukakan surat rayuan sekiranya mereka tidak berjaya di dalam tawaran yang pertama. Bagaimanapun, pemilihan kepada calon yang merayu masih tertakluk kepada merit pemohon.
 • Surat rayuan yang terbaik adalah surat rayuan rasmi. Sokongan dari mana-mana pihak tertentu adalah atas initiatif kita. Bagaimanapun, pertimbangan rayuan pemohon masih tertakluk kepada merit yang dicapai oleh pemohon yang dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Pengambilan & Penempatan Pelajar Peringkat Pengurusan MARA.
 • Sokongan rayuan digalakkan dibuat dengan menyertakan lampiran sijil-sijil yang diakui sah sebagai bukti penglibatan pemohon di dalam sesuatu aktiviti.
 • Oleh kerana pihak MARA seringkali menerima ribuan surat rayuan maka, rayuan-rayuan pemohon tidak semestinya dijawab oleh pihak MARA. Calon diingatkan merujuk kepada Kad Jawapan yang dinyatakan dengan jelas bahawa setiap permohonan yang tidak mendapat sebarang jawapan sehingga akhir bulan April bagi tahun berkaitan akan dianggap tidak berjaya. Atau bolehlah menghubungi pihak MARA di talian 03-26915111 sambungan : 3331/3392/3394/3764/3765/3766.
 • Berjaya atau gagal seseorang calon dalam permohonan ke Tingkatan Satu MRSM ditentukan oleh markah atau merit yang diperoleh oleh seseorang pelajar melalui 3 perkara berikut : a) 5A dalam UPSR – 25% b) SES (status ekonomi sosial) – 45% c) Ko Kurikulum –30% (Kepimpinan, sukan, persatuan / pertandingan).
 • Tarikh pendaftaran bagi pelajar Tingkatan 1 MRSM kebiasaannya dijangka bermula pada :
  a) Pendaftaran pertama - bulan Februari.
  b) Pendaftaran kedua - bulan Mac.
  c) Pendaftaran ketiga - bulan April.
 • Semakan untuk :
  a) Pendaftaran pertama - hujung bulan Januari / awal bulan Februari.
  b) Pendaftaran kedua - hujung bulan Februari / awal bulan Mac.
  c) Pendaftaran ketiga - hujung bulan Mac / awal bulan April.
  Kita boleh berhubung terus dengan Bahagian Pendidikan & Latihan (Menengah) di talian 03-26915111 sambungan : 3331/3392/3394/3764/3765/3766, SMS dan Laman Web (www.mara.gov.my).
 • Syarat-syarat asas kemasukan Tingkatan Empat MRSM ialah :
  a. Mendapat sekurang-kurangnya 6A(A dalam Matematik atau Sains).
  b. Lulus dengan cemerlang dalam Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM).
  c. Tiada gred C, D dan E dalam subjek teras.
 • Untuk berjaya dalam proses pemilihan ke Tingkatan 4 MRSM pelajar mestilah mendapat sekurang-kurangnya 6A (A dalam Matematik atau Sains), lulus dengan cemerlang dalam Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM (UKKM) dan juga diambil kira status ekonomi sosial pemohon.
 • Pendaftaran ke Tingkatan Empat MRSM kebiasaannya dijangka pada bulan Februari tahun yang berkaitan.
Untuk maklumat lanjut, saya cadangkan rujuk ke Laman MARA: Soalan-soalan yang kerap ditanya tentang MRSM.. sangat berinformasi. Jika masih ada kekeliruan, elok telefon terus pada nombor telefon MARA di atas. Semoga berjaya.

No comments: