"" THE ROAD NOT TAKEN: Rayuan ke SM Teknik

Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, 12 February 2009

Rayuan ke SM Teknik

Semakan keputusan tawaran kemasukan ambilan pertama ke SMK Teknik bagi sesi pengajian 2009/2010 telah diketahui. Pemilihan bagi kemasukan ke Sekolah Menengah Teknik adalah di bawah keputusan Jawatan kuasa Pemilihan Bahagian Pendidikan Teknik Dan Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia. Keputusan tersebut adalah muktamad. Tahniah kepada yang berjaya dan kepada yang gagal, janganlah gundah.

Calon yang gagal tetap diberi peluang membuat rayuan, bergantung kepada kekosongan. Kaedah membuat rayuan ke SMK Teknik adalah mudah, tidak sesukar seperti rayuan ke SBP dan MRSM. Ok, ikut langkah-langkah berikut.

1. Fotostat Kad Pengenalan (IC) dan slip keputusan PMR - di mana-mana kedai.
2. Dapatkan pengesahan salinan tersebut dari pejabat sekolah anda.
3. Dapatkan nombor telefon SMK Teknik yang berhampiran/yang diminati dan telefon.
    • Senarai alamat semua SMK Teknik/no. telefon boleh didapati di laman ini. <-- klik.
    • Gunakan masa telefon secara optimum, sebaik mungkin. Beri salam, perkenalkan diri. Tanya terus: bagaimana membuat rayuan? - apakah dokumen diperlukan? - adakah perlu buat surat rayuan rasmi? - jika perlu buat surat rasmi, kepada siapakah surat itu ditujukan? etcs. Jika selesai, ucap terima kasih & salam.
    • Jika kes calon yang telah berjaya dalam tawaran ambilan pertama dan ingin membuat pertanyaan tentang pertukaran sekolah/bidang/kursus dan sebagainya - telefonlah kedua-dua sekolah. Pertanyaan terus dari sumber asalnya tentu lebih sahih - khususnya berkaitan kekosongan tempat.
4. Surat/Borang Rayuan Rasmi.

Jika pihak sekolah itu memaklumkan bahawa perlu buat surat rayuan rasmi, maka tulislah sepucuk surat. Pastikan kepada siapa surat itu dialamatkan telah diketahui semasa membuat pertanyaan telefon tadi. Jika tak tahu format, rujuk guru Bahasa Melayu di sekolah. Bagaimanapun, sesetengah SMK Teknik telahpun menyediakan borang khas untuk rayuan. Jika sistem borang ini digunakan oleh sekolah yang anda ingin buat rayuan, terus ke nombor 5.

5. Pergi ke sekolah berkenaan - serahkan dokumen. Jika sekolah itu menyediakan borang rayuan, lengkapkan borang itu di sana dan lampirkan bersama salinan 2 dokumen (IC & slip PMR). Jika sekolah itu mahu anda menulis surat rayuan sendiri, bawa surat berkenaan dan serahkan surat rayuan itu bersama lampiran 2 dokumen tadi.

* Nota:
- serahan tangan lebih baik dari serahan pos.
- urusan pejabat sekolah - biasanya 8.00am - 1.00pm; 2.00pm - 5.00pm.

Semoga membantu. Selamat Maju Jaya.

No comments: