"" THE ROAD NOT TAKEN

Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, 20 November 2015

[I CAN'T] LOVE [YOU] IN THE DARK...



Take your eyes off me so I can leave
I'm far too ashamed to do it with you watching me

This is never ending, we have been here before

But I can't stay this time cause I don't love you anymore

Please stay where you are
Don't come any closer
Don't try to change my mind
I'm being cruel to be kind
Love You In The Dark

I can't love you in the dark
It feels like we're oceans apart
There is so much space between us
Maybe we're already defeated
Ah-yeah- everything changed me

You have given me something that I can't live without
You mustn't underestimate that when you are in doubt
But I don't want to carry on like everything is fine

The longer we ignore it all the more that we will fight
Please don't fall apart
I can't face your breaking heart
I'm trying to be brave
Stop asking me to stay

I can't love you in the dark
It feels like we're oceans apart
There is so much space between us
Maybe we're already defeated
Ah-yeah- everything changed me

We're not the only ones
I don't regret a thing
Every word I've said
You know I'll always mean
It is the world to me
That you are in my life
But I want to live
And not just survive

That's why I can't love you in the dark
It feels like we're oceans apart
There is so much space between us
Maybe we're already defeated

Cause ah-yeah- everything changed me
And I don't think you can save me...

Sunday, 11 May 2014

If Roses Grow In Heaven

If roses grow in Heaven...

Allah, please pick a bunch for me.

Place them in my mother's arms

and tell her they are from me.

Tell her, I love her and miss her,

and when she turns to smile,

place a kiss upon her cheek,

and hold her for awhile.

Because remembering her is easy,

I do it everyday.

But there is an ache within my heart

that will never go away...

 

Wednesday, 1 January 2014

Malaysia Tak Boleh

As we reflect on the past year, let’s resolve to be strong and wake up to reality in 2014.

ALTHOUGH this is my first article for 2014, I’m actually writing this still in 2013. So let’s call this a transitional article with a review of the past year and maybe some hopes for the coming one.


Personally, 2013 was not a bad year for me. I made two resolutions at the beginning of it, which I have mostly kept.


But I can’t say the same for our beloved country.


The year 2013 was one where we became more fractious, more disunited, more angry. Some people, to my mind, have completely lost the plot.

 

Thursday, 17 October 2013

GST dan Kesannya Kepada Rakyat

SOAL Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang bakal disentuh dalam Bajet 2014 menjadi isu hangat sejak kebelakangan ini.


Bagi mendapatkan gambaran jelas berhubung GST, Sinar Harian Online berpeluang menemu bual Ketua Eksekutif Institut Bagi Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan.


Ikuti temu bual kami bersama beliau bagi memberi sedikit pemahaman kepada orang awam berhubung GST.


SINAR HARIAN ONLINE: Apakah GST itu sebenarnya?


WAN SAIFUL: GST adalah satu bentuk cukai yang dikenakan ke atas setiap barang dan perkhidmatan yang kita beli. Ia bukan satu perkara baru sebenarnya. Lama dah ada tapi kita tak perasan. Kita panggil sebagai cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

Apa yang dicadangkan oleh pihak kerajaan, ialah untuk menyatukan dua bentuk cukai menjadi Goods and services tax (GST).

Wednesday, 11 September 2013

My mom, my pet!

Hari ini genap sebulan emak tinggal bersama saya. Kekadang menitik air mata bila melihat emak yang semakin hari semakin kurus dan lemah kerana sakit, berwajah lesu tapi cuba untuk senyum ceria setiap kali menyambut saya pulang dari kerja. Kalau dulu sewaktu kecil emak jaga saya, sekarang saya jaga emak.

 

 

Memang agak penat pada mulanya tapi syukurlah Tuhan beri saya kekuatan dan kesabaran untuk melayan setiap karenah beliau. Tidak mudah untuk menjaga seorang ibu tua yang mengidap kanser tahap empat sendirian. Nasib baiklah, seorang jururawat sudi berkhidmat menguruskan emak sewaktu saya di tempat kerja. Alhamdulillah!

 

Setiap sesuatu yang berlaku itu ada hikmahnya. Saya dapat luangkan banyak masa bersama emak. Sebelum ini kami jarang bersua. Saya sibuk dengan kerja dan kami tinggal berjauhan. Dulu, rumah hanyalah tempat saya pulang untuk tidur dan berehat. Sekarang segala-galanya berubah, saya hentikan semua kerja lapangan. Habis kerja terus balik jenguk mak. Selalunya dulu dinner sendirian tapi sekarang ada mak yang jadi teman saya makan-makan. Walaupun sebenarnya emak sudah tak berselera untuk makan. Dulu terasa sunyi bila weekdays, apabila Cinta kembali ke tempat kerjanya hundreds of kilometers away dan Cinta Jr berada di kolej. Sekarang ada mak sepanjang masa menemani saya!

 

Saya sebenarnya bukannya terlalu sihat untuk jaga emak tapi saya perlu kuat dan sihat untuk dia. Setiap pagi, kejutkan dia dari lena, beri dia ubat sebelum breakfast. Pastikan dia mandi, tukar lampin, bersarapan dan makan ubat lagi. Selepas semuanya selesai dan the hired nurse sampai barulah boleh memandu ke tempat kerja. Dulu, sayalah antara yang terawal sampai tapi sekarang sudah hampir-hampir menjadi yang terakhir sampai di pejabat. Tak apalah semuanya kerana mak. Mak dah banyak berkorban untuk saya sehingga saya berjaya dalam hidup.

 

Kata doktor, mak cuma ada enam bulan sahaja... Oh Tuhan, berilah saya kesihatan dan kelapangan untuk terus jaga mak sehingga ke akhir hayatnya. Terima kasih kepada Cinta dan Cinta Jr yang sangat memahami dan banyak berkorban.

 

Friday, 24 May 2013

An Open Letter To The Home Minister

MAY 24 — Dear Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi,

I write to you as someone who has followed your political ascension from Umno Youth chief to your current position as minister of home affairs.

As a young university student, I watched with pride when you took on the then Umno president and Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad on the issue of cronyism and nepotism at the 1998 Umno General Assembly. At the time it was unthinkable for someone so low in the ladder in politics to take on the all-powerful Dr Mahathir.

Over the years I have noticed that you have mellowed in speaking out on issues that someone like me (young urban middle class) would hold dear and value. Young individuals like me yearn for a level playing field as we lack the connections and cables that the connected and family members of politicians and businessmen have access to.

Sunday, 19 May 2013

It's not a big deal

Rasa sangat menyampah tapi nak jugak cakap, "Saya bekerja BUKAN kerana tuala, BUKAN kerana pen dan BUKAN kerana sijil. FULL STOP.

 

STOP making excuses. STOP giving UNNECESSARY explanations!

 

#Tlg jgn 'berbolok'! Saya tidak kisah dengan nilai hadiah tapi saya lebih kisahkan nilai moral dan sikap.

 

Friday, 17 May 2013

Hitam Putih

Bila sesekali pakai hitam putih, rasa cantik jugak. Err Cinta, apa kata kalau tema raya tahun ni hitam putih? Baju raya merah yang dah tempah tu simpan raya lain kali lah ekkk.

 

Kenapa sebelum ni tak ada pun baju hitam putih macam gambar sebelah? Agaknya mungkin saya tidak sukakan warna hitam. Ya lah, dahlah cuaca panas pakai pulak baju hitam. Fuh! Panas tak terkata babe!

 

Warna Hitam bagi saya seakan melambangkan kedukaan, misteri dan mengundang negative connotation. Oh tidak! Saya bukan begitu orangnya. Ada jugak sedih tapi bukanlah 24 jam sedih huhu.

Thursday, 16 May 2013

Selamat Hari Guru

GURU dianugerahkan nur di wajahnya,

kelembutan di hatinya

Ketegasan pada didikannya

Perawat kepada yang terluka

Penghibur kepada segala kepedihan

Penderma kasih sayang yang tak bertepi

Pendengar yang setia

Perindu yang tiada kesudahannya

Pemberi yang tak pernah minta balasan

dan pendoa yang tak pernah putus harapan...

Begitulah hebatnya insan bergelar "GURU"..... Terima kasih cikgu.

 

Selamat Hari Guru untuk semua insan yang bergelar guru. 'GURU MALAYSIA 1ASPIRASI 1AGENDA'!

 

Thursday, 25 April 2013

Diam itu lebih baik

Di sini, diam itu lebih baik daripada berkata-kata. Dengan berdiam diri, kehidupan menjadi mudah dan tidak complicated. Ada kalanya berpura-pura tidak tahu juga adalah lebih baik daripada mengatakan tahu dan pandai.

 

Maka bermula sekarang, saya hanya ingin berdiam diri dan mengatakan tidak tahu dan tidak pandai. Cukuplah dengan apa yang dialami sebelum ini. Bila terlampau baik maka dengan senangnya ada manusia yang suka mengambil kesempatan di atas kebaikan saya yang suka menolong. Walaupun bunyinya agak selfish tapi saya rasa saya perlu mengatakan tidak kepada sesetengah manusia dalam sesetengah situasi.

 

Teringat sebahagian kata-kata Imam As-Asyafie, "Bersikap diam dalam menghadapi orang jahil ataupun orang gila adalah kebajikan kepada jiwa. Dalam sikap diam juga terdapat penjagaan bagi penghormatan. Harimau di hutan itu lebih ditakuti kerana diamnya sedangkan anjing yang menyalak itu dilemparkan batu."

 

#Don't boss me around. Kurangkan bercakap, banyakkan bekerja. Buat kerja biar sepadan gaji.

 

Tuesday, 23 April 2013

Berhentilah Bertanya Soalan yang Sama

"Ya akhi, ya ukhti, berhentilah bertanya soalan yang sama." Kerana ana sendiri pun tidak punya jawapan untuk soalan tersebut. Ana bersyukur sekiranya esok masih ada untuk meneruskan kehidupan. Selagi hayat dikandung badan, selagi itu hidup positifnya perlu diteruskan. Andai hayat dipanggil Penciptanya, ana redha. Redha tidak bermaksud berputus asa...

 

"Ya ikhwan, ya akhwat, ana tidak kecewa dengan apa yang ditakdirkan." Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya...

 

"Ya akhwah fillah, berhentilah menambah kesedihan ana dengan pertanyaan-pertanyaan yang sukar itu." Berilah ketenangan untuk meneruskan baki yang masih tersisa...

 

#bhentilahbtanyasoalanygsama

 

 

Sunday, 21 April 2013

Tidak Terluah Tidak Terucap...

Entah kenapa semuanya tidak terluah

Terlalu banyak yang berlegar di minda, terpaku di naluri

Tetap membisu di lisan

Terkunci di bibir... yang keluar hanyalah keluhan dan air mata.

Membengkak mata meratap, berjurai air mata

Tiada kata mampu ku ungkapkan.

 

Bermula dengan ultrasound, CT scan, biopsi dan entah apa lagi...

Semuanya begitu pantas dan aku mohon maaf

Memarahimu bertalu-talu tanpa sengaja

Ampun ku pinta

 

It hurts. It really hurts

 

Oh Tuhan, berilah aku waktu

Untuk terus bersamamu

 

Thursday, 13 December 2012

Jambatan Sultan Yahya Petra, Satu Persoalan?

Jambatan Sultan Yahya Petra dibina pd tahun 1963, siap 2 tahun kemudian dan dirasmikan pada 17 April 1965 oleh KDYMM Al-Marhum Sultan Yahya Petra, menelan belanja RM6.7 juta. Dibina oleh Kien Huat Private Limited, syarikat kepunyaan Tan Sri Lim Goh Tong.

 

Saya tidak dapat tidak merasa curiga tentang apakah ada penemuan yang mungkin ditemui oleh kontraktor yang disebut di atas sewaktu pembinaan jambatan. Ada pihak mengatakan ada satu penemuan guri dll yang membawa kepada ancaman penculikan terhadap ahli keluarga beliau. Sekitar tempoh yg sama, beliau membeli dan memajukan tanah-tanah di Gunung Ulu Kali yang sekarang kita kenali sebagai Genting Highlands. Apakah ada artifak berharga yang ditemui beliau dulu? Banyak persoalan yg timbul ekoran penemuan artifak berharga dalam terowong Palekbang yang terletak berhampiran Sungai Kelantan dan jambatan di atas.

 

Persoalan ini berpunca dari kesukaran kontraktor menyiapkan kerja-kerja pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra 2. Rungutan dan aduan kontraktor Jambatan Sultan Yahya Petra 2 ini mempunyai hubungkait dengan penemuan terowong Palekbang.

 

Wednesday, 12 December 2012

Nasi Kerabu Golok

Sudah bertahun melintas depan Restoran Nasi Kerabu Golok, nak singgah, nak singgah tapi selalu sahaja tak tersinggah. Malam ni tanya Cinta Jr, kalau dinner nasi kerabu okay tak? Macam biasa Cinta Jr okay je, tak pernah menolak pelawaan. Tak macam Cinta, banyak sangat alasan kalau diajak keluar. Tak sedap lah, itulah, inilah. Naik boring jugalah ajak dia keluar. Hehe hari ini dia tak ada... jomlah!

 

Okaylah dah sampai pun di restorannya. Pelanggan semakin ramai membanjiri.

 

Menu ada macam-macam tapi paling special, Nasi Kerabu Golok. Apalagi kami order makanan dan eh sekejap je makanan dah sampai.

 

Nasi Kerabu Daging Bakar
 

Ini yang Cinta Jr order, biasalah tak mau letak sambal.



Nasi Kerabu Ayam Bakar
 

Yang ni saya punya! Fuh sedap sangat sampaikan order tambahan ayam dan daging bakar.

 

Lokasi : Restoran Nasi Kerabu Golok ni terletak di Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan. (Berhampiran Simpang 4 Pasir Hor)

 

Verdict : Rasa ayam dan daging bakarnya sedikit manis sesuailah di makan dengan nasi kerabu. Saya suka kerisik kelapanya, rasa light dan tak bersampah. Harga pun berpatutan. Recommended, tak rugi mencuba. Cinta Jr cakap, lain kali kita datang lagi!

 

Tuesday, 11 December 2012

Char Kway Teow Udang

Pusing-pusing di Taman Bendahara tadi terpandang satu gerai. Baru teringat dah lama nak try Char Kway Teow Udangnya yang dikatakan sedap tu. Selalunya sibuk dan tak ada masa nak menunggu tapi petang ni, oh I got plenty of time to kill.

 

Untuk mendapatkan meja pun kena tunggu lebih daripada 15 minit. Menurut pekerja Cosway berhampiran, sebelum gerai dibuka lagi dah berderet pelanggan menunggu. What!

 

 

Gerainya mula dibuka jam 5 petang. Dah dapat tempat duduk, kena tunggu makanan sampai tapi tak lah lama sangat. Akhirnya, jeng jeng jeng yang ditunggu dah sampai!

 

Lokasi : Berhadapan Cosway, Taman Bendahara, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan. Di sinilah juga terletak Universiti Malaysia Kelantan Kampus Bandar.

Verdict : Char Kway Teownya memang sedap, tak ada rasa hanyir telur. Recommended and of course I will come here again!

 

Sunday, 9 December 2012

Beijing Aku Datang

Akhirnya, impian nak ke Beijing bersama Cinta dan Cinta Jr hampir menjadi kenyataan. Petang tadi singgah di Al Quds Travel Kota Bharu untuk ambil itinerary perjalanan, luggage tags, passport dan visa.

The trip itinerary & our luggage tags

 

Sebelum balik, pergi tukar duit sikit untuk bekal perjalanan ke Beijing. Pegang je matawang China Yuan Renminbi, terasa macam duit cap pokok pisang zaman penjajahan Jepun dulu. Selalunya tukar di Azam Money Changer tapi asyik tutup je, depa pi bercuti kot. Terpaksalah buat penukaran mata wang di Maybank Forex Booth sebelah Pantai Timur Kota Bharu Supermarket.

China Yuan Renminbi, errr Cinta tak payah risau, saya TAK akan berbelanja sakan!

On the way home, singgah di airport buat self check-in for Air Asia domestic flights KBR-KUL, KUL-KBR. Untuk international flight, MAS syaratkan check-in hanya boleh dibuat dalam tempoh 48 jam sehingga 90 minit sebelum departure time. Leceh...

 

Anyway, we printed our boarding passes with ease.... Hoyeah, Beijing Aku Datang!

 

Saturday, 8 December 2012

Ajihs Nasi Lemak 80 sen

Setelah berbulan semenjak Piya, pemain bolasepak Kelantan secara kontroversi mempromosikan Ajihs Nasi Lemak 80 sen di tengah padang sewaktu Kelantan menentang pihak lawan, baru semalam terserempak dengan lokasinya di Jalan Guchil Bayam, Kota Bharu, Kelantan.

Eh tu dia the famous Ajihs Nasi Lemak!

 

Apa lagi, terus kami singgah dan pekena nasi lemak. Fuh! Memang sedap dimakan panas-panas. Nasinya tidak terlalu berlemak, tapi tetap ada rasa santan. Saya order lauk puyuh dan paru-paru goreng. Sambal bilis, kacang, mentimun dan sehiris telur rebus dihidangkan dengan dua tompok nasi lemak.

Nasi Lemak Puyuh Goreng + Paru-paru Goreng
Nasi Lemak Puyuh Goreng + Sambal Sotong
Nasi Lemak Telur Mata Kerbau + Sambal Kerang

 

Tengah asyik menjamu selera tu, terpandanglah satu sudut yang kelihatan agak ekslusif. Ingatkan Piya ada buat sudut autograf, tapi rupa-rupanya sudut barangan souvenir Restoran Ajihs Nasi Lemak untuk peminat-peminat. Nah, hambik kau!

Bergantungan t-shirt. Kreatif betullah! Kelihatan singlet 'kontroversi' dipamerkan dlm frame.
Pilih-pilih bang, murah je. Sehelai RM20.

 

Verdict : Recommended untuk yang menggemari nasi lemak. Puyuh goreng tu memang sedap, harga pun berpatutan dan untuk yang suka bertenet tak kira masa, ada WiFi!



Friday, 7 December 2012

Ozarah Cafe

Selalunya menginjak November dan Disember, negeri-negeri Pantai Timur akan mengalami musim tengkujuh. Tapi tahun ini, cuaca jauh berbeza, matahari bersinar panas terik, langit membiru tanpa awan, buah-buahan bermusim seperti durian, rambutan dan manggis galak berbuah. Apakah bumi sudah nyanyuk?

 

Dek kerana panas dahaga, saya singgah di Ozarah Cafe. Dengar-dengar ABCnya best dan lain daripada yang lain. Betul ke?

Banana Soft Treat

 

Nampak sedap, makan lagi lah sedap! Aisnya halus macam aiskrim. Rasanya sedang elok je, tidak terlalu manis seperti kebanyakan dessert di Kelantan. Di dalamnya ada potongan pisang segar, serbuk kacang, susu, black pearl dan entah apa lagi (dah lupa sebab terlampau syok menikmatinya).

 

Dah minum, nak makanlah pulak. Jadi terorderlah spaghetti...

Tom Yam Spaghetti

 

Dalam banyak-banyak spaghetti yang diorder, Tom Yam Spaghetti yang paling sedap. Recommended!!!

Ham & Sausage Spaghetti
Ozarah Curry Spaghetti

 

Curry Spaghetti ni rasanya biasa-biasa saja atau dengan kata lain lagi sedap spaghetti yang saya masak sendiri huhu!

 

Hiasan dalamannya ringkas, putih bersih dan cantik. Ramai yang ke sini untuk lepak-lepak, berwifi dan borak-borak dengan kawan-kawan.

 

Lokasi : Lot 471, Tingkat Bawah, Seksyen 9, Jln Tok Hakim, 15000 Kota Bharu, Kelantan. Tel: 09-743 2243.

 

Verdict : Banana Soft Treat tu teramatlah best! Esok-esok saya datang lagi!

Friday, 3 August 2012

One hell of bad mistake!



Yeah it was a BIG BAD mistake to befriend a bunch of people who are not trustworthy enough  to be trusted with the valuable definition of friendships.  I truly hate that ONE BITCH who created a fictitious story line of my life and gave everyone a very bad and false impression of my real character and characterization.  I vow to be more careful when mingling with these people 'coz you never know what will happen next!

Yesterday was a great lesson! PERIOD!!!

Posted via Ipad

Monday, 9 July 2012

Passion's gone...



Something's wrong with me and I don't know what

Passion's gone; all that's left are empty papers,

While back then I had the dreams I used to write,

Right now only dusts left on the tables.

Used to wake up excited about the day,

And went to sleep smiling better

Now I wake up full of dismay

And wished that I could sleep forever

Looking at kids having fun carefreely

Running and laughing and playing

How jealous am I to dislike such liberty?

Damn, I hate that feeling.

More sorrow growing with no fine reason,

It's painful. It's dangerous. It's bad.

Wish it's so easy to tell another person,

"Hey. I'm sad."

Posted via Ipad

Monday, 2 July 2012

Happy 18th Anniversary!



Cepatnya masa berlalu, rupa-rupanya dah 18 tahun 1 bulan Cinta dan saya mendirikan rumahtangga. Banyak kenangan pahit manis sepanjang 18 tahun bersama.

Saya banyak belajar menjadi seorang yang lebih tenang, tertib berbicara bila bersama Cinta, biarpun sebenarnya saya seorang yang suka ketawa terbahak-bahak, banyak mulut dan lantang tegas  bersuara.  18 tahun bersama membentuk saya menjadi penyabar, bertolak ansur dan yang paling penting menjadi pemaaf! Biarpun terkadang sedikit introvert seperti Cinta yang mula-mula saya kenal dahulu.

Terima kasih kepada Cinta yg banyak mengalah dan bertoleransi demi kebahagiaan rumah tangga. Berkat kesabaran dan persefahaman, kita berjaya mengharungi 18 tahun dugaan. Alhamdulillah, syukur.

Posted via Ipad

Wednesday, 27 June 2012

Is it madness or plain ridiculous?



Am I ready for a new baby?

Posted via Ipad

Tuesday, 26 June 2012

It's PURPLE!



Raya tahun ni temanya purple! Semalam lepas kerja, terus pi Nini Collection. Terima kasihlah sebab masih ambik tempahan.  Katanya tak lain tak bukan sebab saya regular customer. Tempahan sebenarnya dah lama tutup.

Itu lah asyik menunggu kata putus dari Cinta, sampai ke sudah tunggu dan tunggu. Kata orang; MAKNGAAA!

Best kan sebut perkataan tu? MAKNGAAAAAAA ~

Posted via Ipad

Monday, 25 June 2012

Cold Cold Heart



Sorry for saying no!  You can say I'm selfish and cold-hearted. Yup, I helped you once but please; it doesn't mean every time you're in trouble, I'll be there to help you.  No, I'm not your life saviour!

Don't drag me into your problematic life. So back off!

Posted via Ipad

Friday, 22 June 2012

Weekend tanpa Cinta


Best jugak sesekali Cinta tak balik hehe kalau tak, penat melayan ceramah Cinta.

Pagi-pagi lagi keluar rumah cari my all time favorite breakfast; Nasi Berlauk Serati Kerutup + Daging Goreng. Sorrylah tak ada gambar sebab dah habis makan, baru teringat nak memblog.

Mmm tak tahulah pulak nak buat apa lepas makan. Sunyi jugak Cinta tak ada. Selalunya hujung minggu pot pet pot pet all the way.

Jom lipat kain yang bertimbun! HUh

Posted via Ipad

Tuesday, 19 June 2012

Baru je kawin, dah berantakan haih



Terkezut lah jugak mendengar luahan isi hati che kiah. Tu la aritu siapa suruh kawen?  Oops jgn marah babe! 

Berumahtangga ni kena banyak bersabar. Jangan nak nampak salah orang je, awak tu pun bukannya perfect sangat, che kiah.

Tapi kan semenjak awak kawen, saya nampak kerjabuat awak semuanya kalut, kesian awak!  Awak nampak sweet bila kalut hehehe (atau dgn kata lain saya seronok tgk awak kalut). Ish saya bergurau je!

Sabar jelah! Semoga rumah tangga che kiah kekal bahagia. Kalau marah atau bengang dgn pak andeh awak tu, cuba ingat balik masa mula2 mengorat dulu. Mesti bahagia kan?

Kepada 'andalusia' di luar sana yg bakal ketemu jodoh, pikirlah masak2 sebelum buat keputusan untuk kawen.  Kalau tidak, jadilah macam kes che kiah.

Anyway che kiah, cubalah sesuaikan diri & banyakkan bersabar. Best of luck!

Posted via Ipad